Date: Tue, 29 June 1998
From: Sjoerd de Meer
Subject: Statue of Erasmus

Click here

Message to MapHist by Sjoerd de Meer, 22 June 1998:

On saturday the 27th June 1998 in the Maritime Museum 'Prins Hendrik' in Rotterdam an exhibition will be opened with Japanese prints of the of the Dutch in Nagasaki.

Although there are no cartographic materials in this exhibition, it could be worthwile to visit the exhibition. Highlight of the exhibition will be a statue of Erasmus. This statue formed part of the "Liefde", one of the ships of the fleet of Mahu and the Cordes which left in 1598 from Rotterdam with the intention to sail to the East Indies via the the Street of Magelhaes. The "Liefde" did not reach the East Indies (just as the other ships), but arrived in 1600 in Japan. The statue will be seen in the Museum until the end of september. The exhibition itself will stay until november 1998.

Date: Thu, 2 Jul 1998 10:04:53 -0400
From: "S. de Meer"
Organization: Maritiem Museum Prins Hendrik Subject: (Fwd) (Fwd) Re: STATUE OF ERASMUS
An image of the statue of Erasmus is to be found on the www server of the Maritiem Museum 'Prins Hendrik' http://www.mmph.nl. Click on the British flag, go to exhibitions and click on the Dutch in Nagasaki.

In the NRC Handelsblad of 27 June 1998 was an article about the Erasmus statue.

ORIGINAL TEXT OF THE NEWPAPER ARTICLE (IN DUTCH)

Oud beeld Erasmus in Rotterdam

Door Ivo SMITS

ROTTERDAM, 27 JUNI. Deze week viert Rotterdam dat het eerste schip naar Japan vier eeuwen geleden vanuit deze stad vertrok. Pronkstuk van een tentoonstelling in het Maritiem Museum Prins Hendrik is het hekbeeld van het schip de Liefde, voorheen de Erasmus. Eeuwenlang stond dit beeld in een tempel ten noorden van Tokio. Pas in 1926 werd duidelijk dat het om een beeld van de Rotterdamse humanist ging. Het schip Erasmus kreeg in 1598 een nieuwe naam toen het als onderdeel van een vloot met namen als Hoop, Geloof, Liefde, Trouw en Blijde Boodschap uitvoer om in Zuid-Amerika en Japan handel te drijven. Na een barre reis van bijna twee jaar strandde de Liefde in april 1600 op de kust van West-Japan. Van de oorspronkelijke 110 bemanningsleden waren er nog maar 24 in leven en niet meer dan vijf man konden den nog op hun benen staan. Terwijl de zieke Nederlanders toekeken haalden lokale Japanners het schip leeg en namen plaatselijke autoriteiten de handelswaar en de kanonnen in beslag. Het enige dat stuurmannen Will Adams en Jan Joosten van Lodesteyn wisten te redden was hekbeeld van hun schip, een beeld van de humanist Desiderius Erasmus (1469-1536).

Will Adams, bekend als held van James Clavells Shogun, was waarschijnlijkdegene die het beeld cadeau deed aan de familie Makino. Via deze Makino, kwam het beeld terecht in een tempel in de prefectuur Tochigi, ten noorden van Tokio. Daar werd het bijna drie eeuwen lang vereerd als een beeld van de heilige Houdi (Japans Kateki), de legendarische Chinese uitvinder van de scheepsbouw. Toen Vondel in een lofzang Erasmus 'de Rotterdamse heyligh' noemde, besefte hij niet dat Erasmus dat al net geworden was, maar dan aan de andere kant van de wereld. In 1926 werd het eindelijk geļæ½dentificeerd als het hekbeeld van de Liefde. Nu is het dankzij het Nate tionaal Museum in Tokio voor het eerst weer in zijn thuishaven te zien.


Contributions to the discussion direct to the MapHist discussion list (sending to MapHist means sending to 600 people world wide!).